METABOLIZEM IN KRIOTERAPIJA

S tem, ko krioterapija ohladi celotno telo, se zraven mnogih sproži še en pomemben pozitiven učinek – pospešeno delovanje METABOLIZMA. Omenjeno je ravno nasprotno temu, kar nam povzroča današnji stil življenja tj. neredno in nezdravo prehranjevanje, premalo gibanja, sedeče delo, stres,… Vse našteto nam upočasnjuje metabolizem, kar vpliva na nabiranje odvečne maščobe ravno na vseh tistih nezaželenih delih telesa. 

Po raziskavah v eni sami terapiji lahko telo »pokuri« med 500 – 800 kalorij. Meritve z indirektno kalorimetrijo so pokazale povišano delovanje bazalnega metabolizma še tedne po samo eni seansi in to brez dodatne diete ter telovadbe.

Ko govorimo o maščobah v našem telesu, govorimo o dveh vrstah: belo maščevje ter rjavo maščevje. Prva nam je vsem dobro znana in obkroža naše organe ter povzroča vnetja in odpornost na inzulin, kadar je le-te preveč. Druga vrsta tj. rjava maščoba je dobra maščoba in jo imajo v glavnem novorojenčki, odrasli pa le v majhnih količinah okoli nadledvičnih žlez in velikih krvnih žil. Za razliko od belih maščob imajo številne mitohondrije, ki vsebujejo železo – kar jim daje tudi rjavo barvo. Njihova funkcija je proizvodnja toplote, kadar jo telo potrebuje. Ob prisotnosti zdrave rjave maščobe le-ta preko produkcije toplote uravnava tudi količino neželene bele maščobe. Številni raziskovalci verjamejo, da je eden od razlogov za današnjo epidemijo debelosti ter diabetesa uravnavanje toplote v zaprtih prostorih. Naša genetika za termoregulacijo se ni bistveno spremenila v zadnjih 2,5 milijona let. Skozi zgodovino je človek 90% časa preživel v različnih ledenih dobah. Obdobja med ledenimi dobami so bila prej izjeme kot običajno.

Zato naše telo potrebuje določeno izpostavljenost mrazu, ker lahko tako ustrezno kontrolira naš metabolizem in telesno težo.

Debelost in prekomerna teža je danes po podatkih prisotna že pri 40% odraslih in otrok po vsem svetu. Prebivalci Slovenije celo presegamo svetovno statistiko. Številke so v zadnjih desetletjih dramatično zrasle in so se od leta 1980 naprej podvojile. Izguba teže deluje po principu  – ustvarjanje kalorijskega deficita. Telo dnevno porablja kalorije za svoje delovanje, kar nas ohranja žive in dejavne. Kadar zaužijemo več kalorij kot jih porabimo, pridobimo na teži ter obratno .. če zaužijemo manj kot porabimo, izgubimo težo.

Krioterapija lahko pomaga pri izgubi teže, ker pospeši naravne procese do te mere, da se kalorije porabljajo tudi po končani terapiji. Skozi seanso v kriokomori deluje telo na način, da zavaruje notranje organe pred nizko temperaturo, in sicer tako, da povleče kri iz okončin v notranje organe.

Krioterapija v posebni krio komori pomeni kratkotrajno izpostavljenost mrazu. Gre za poseben 3 min postopek v zelo ohlajenem okolju  s temperaturami dušika od -120 °C do – 160 °C

Ker se ob tem sprostijo določeni hormoni, kot so adrenalin, noradrenalin in endorfin se dvigne energija, razpoloženje ter volja, zaradi česar ostajaš bolj osredotočen in bolje obvladuješ ekstremno željo po hrani. Vse te spremembe vodijo do bolj aktivnega življenja in boljše sposobnosti, da sprejemaš bolj zdrave odločitve preko dneva.

Primer: 1 kg maščobe predstavlja 7700 kalorij shranjene energije, kar pomeni da moramo za 1kg maščobe pokuriti prav toliko kalorij.

To lahko dosežemo na tri načine:

 • Zaužijemo manj kalorij,
 • pokurimo več kalorij,
 • porabimo več kalorij skozi metabolizem.

Tako ravno krioterapija celega telesa predstavlja varno neinvazivno metodo za dvig metabolizma. Dokazana naj bi krioterapija zvišala raven metabolizma za 200 – 300 kalorij na dan, kar je približno enako porabi kalorij pri 45 – 60 minutni vadbi.

Hkrati se s pospešenim metabolizmom pojavi še drugi pomemben pozitiven učinek – energijski boost oz. dvig energije. In ne samo energija, tudi vaš imunski sistem, rdeče krvničke, fokus ter sposobnost regeneracije dobijo dodatni zagon.

KAKO HITRO BOM VIDEL REZULTATE?

Navadno je potrebnih vsaj nekaj obravnav v kratkem obdobju, da lahko pričakujete dolgoročne rezultate. Kakor koli, vsaka obravnava je nadgradnja prejšnje, tako boš po vsaki krioterapiji občutil dlje časa trajajoče izboljšanje.

Število priporočanih obravnav, da dobimo vidne rezultate, je odvisnih od nekaj naštetih stvari:

 • Tvojih ciljev,
 • tvoje edinstvene fiziologije telesa,
 • glede na stanje, ki se obravnava,
 • drugih faktorjev v tvojem življenju, kateri bi lahko vplivali na terapijo.

Ljudje smo si različni in isto velja za naš metabolizem, presnovo, itd. Tako so tudi odzivi organizma na različne stimuluse kot so vadba, krioterapija, savna razlikujejo od vsakega posameznika. Pri nekomu lahko določena stimulacija povzroči hitrejšo reakcijo organizma medtem, ko je pri drugih spet potrebno več časa. Dejstvo pa je, da so odzivi posameznika v smeri pospešenega metabolizma intenzivnejši, če so v kombinaciji na eni strani s krioterapijo ter na drugi strani z vadbo, ustrezno prehrano ter aktivnim življenjem.

Večino posameznikov začne s 5-10 obravnavami, razporejenih 1-3x/teden. Po tem obdobju vidijo glede na odziv, ali potrebujejo še dodatno obravnavo, da dosežejo cilje.FIZIO MEDIC CENTER & Fizio-manual

 • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
 • 031713263 (Jožica), 069993526 (Denis)
 • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

 • vsak dan po dogovoru