S krioterapijo in presoterapijo nad krčnimi žilami

Kaj povzroča krčne žile t.i. varikozne vene?

Genetika vsekakor igra pomembno vlogo pri nastanku krčnih žil ter pajkovih ven. Ampak to ni edini vzrok…

 • Starost: z leti vene izgubijo elastičnost, kar povzroči, da se razširijo. Zaklopke v venah tako postanejo šibke in posledično se lahko kri, ki bi morala potovati proti srcu, vrne nazaj v veno, kjer povzroča vnetje. »Blood pooling« oz. zastajanje krvi v venah povzroči, da se le te razširijo in nastanejo t.i. krčne žile. V venah se pretaka deoksigenirana kri (revna s kisikom), zato so krčne žile modre barve.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na nastanek krčnih žil:

 • spol – ženske so bolj nagnjene k varicam kot moški – to je posledica naraščajočega venskega bremena, poroda ter tudi hormonske terapije;
 • slabe navade in prekomerna teža – kajenje, uživanje mastnih živil in alkohola negativno vplivajo na proces krvnega obtoka v telesu, povečajo obremenitev žil in povzročijo tipične motnje;
 • delovni pogoji – ljudje, ki so zaradi narave svojega poklica prisiljeni stati ali mirno sedeti (frizerji, prodajalci, natakarji, pisarniški delavci), imajo to bolezensko stanje pogosteje kot drugi;
 • pretirana vadba – druga kategorija ljudi, pri katerih obstaja tveganje za nastanek krčnih žil, so tisti, ki se ukvarjajo s težkim fizičnim delom ali določenimi (pre)intenzivnimi športi (npr. dvigovanje uteži), kateri niso kontrolirani;
 • oprijeta obleka ali čevlji. – tesno prilegajoča oblačila in čevlji z visokimi petami prispevajo tudi k poslabšanju krvnega pretoka.

Izboljšaj svojo cirkulacijo, z namenom da preprečiš ali popraviš stanje krčnih žil

Vadba in hujšanje prispevata k izboljšanju krvnega obtoka v nogah, kar bo ublažilo videz krčnih žil. Uživanje hrane, ki vsebuje več vlaknin, omega-3 in koencima Q-10, lahko prav tako pomaga. Dokazano je tudi, da krioterapija celega telesa izboljšuje prekrvavitev in elastičnost ven na nogah. Razlog je v tem, da krioterapija povzroča vazokonstrikcijo (zoženje) krvnih žil in ven – to iztisne zbrano kri iz ven in krvnih žil. Ko se telo ogreje, pride do vazodilatacije (razširitev) krvnih žil in sveža kri steče po teh žilah – ta proces lahko dejansko evakuira (odstrani) ujeto kri v venah in krvnih žilah, katera drugače povzroča krčne žile ter pajkove vene. Poleg tega zaporedje vazokonstrikcije / vazodilatacije dejansko “vadi – trenira” vaše žile in ustvarja večjo elastičnost.

S pomočjo krioterapije katera spodobuja cirkulacijo, lahko opazno izboljšate videz krčnih žil. Hkrati je lahko vidno tudi izboljšanje pajkovih žil. Pajkove žile so preprosto majhne razširjene kapilare, ki se močno odzivajo na vazokonstrikcijo, ki jo povzroči krioterapija.

Krioterapija lahko dodatno aktivira izgubo teže in s tem posredno povzroči izboljšanje obstoječega stanja krčnih žil. Med krioterapijo se lahko porabi tudi med 500 in 800 kalorij in dokazano poveča hitrost presnove. Izguba teže razbremeni nekaj pritiska na vene in lahko omogoči lažji pretok krvi, kar lahko pozitivno vpliva na videz krčnih žil in pajkovih ven.

Še bolje – dokazano je, da krioterapija zmanjšuje maščobne obloge in celulit ter vzpodbuja nastajanje kolagena – zraven izgubljenih centimetrov so tako žile manj vidne in koža je bolj gladka.

S strojno limfno drenažo ali presoterapijo prav tako proti krčnim žilam

V Fizioterapiji Cajnko je mogoča tudi uporaba visokotehnološkega pripomočka za hitro in celovito regeneracijo nog – kompresijski škornji Normatec, katere pri tovrstnih težavah večinoma uporabljamo v kombinaciji s krioterapijo v kriokomori. Manšete, ki vam jih nataknemo na noge, so sestavljene iz več prekatov in se napolnijo z zrakom ter tako stisnejo prizadeto mesto. Zračni tok se zapre, ko so prekati polni z zrakom. Terapija traja 30, 45 ali 60 minut. Patentirana pulzna tehnologija bo preko treh ključnih tehnik (pulziranje, distalno sproščanje in gradiente) tako poskrbela za kompresijsko terapijo vaših utrujenih nog ter s tem povzročila:

 • izboljšanje prekrvavitve tkiv
 • lajšanje bolečin v mišicah
 • odplavljanje laktatov iz mišic
 • preprečitev nastanka krčnih žil
 • zmanjšanje mišične utrujenost
 • hitrejšo regeneracijo nog po napornem treningu
 • ter odpravljanje raznih oteklin/edemov

Presoterapija je primerna tudi za vse tiste, ki ste aktivni v različnih športih, naj bo to tek, plezanje, crossfit vadba ali power lifting. Kompresijski škornji Normatec bodo poskrbeli za sprostitev mišičnega tkiva in dramatično zmanjšali napetost in bolečine po napornem treningu, kar se bo kazalo v krajšem času regeneracije in večji kasnejši produktivnosti športnika.

Postopek je povsem neboleč in se opravlja, ko vi brezskrbno počivate. Vse kar naredimo je, da vam nataknemo škornje-manšete, jih zapnemo z zadrgo, povežemo cevki in nastavimo jakost, vi pa se sprostite.

V fizioterapiji Cajnko priporočamo najboljšo kombinacijo za zmanjšanje ali kot preventivo pred nastankom krčnih žil: krioterapijo v KRIOKOMORI IN NORMATECH – strojno limfno drenažo. Kombinacija terapij pa ima tudi druge številne pozitivne učinke za telo.

Za več informacij v zvezi s postopkom, ceno, priporočili obravnav v kriokomori ali strojno limfno drenažo s kompresijskimi škornji Normatec Pulse smo vam na voljo preko spletne strani, emaila ali telefona.FIZIO MEDIC CENTER

 • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
 • 031 713 263
 • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

 • vsak dan po dogovoru