ROČNA LIMFNA DRENAŽA

LIMFNI SISTEM: STRUKTURA IN FUNKCIJA

Limfni sistem je transportni sistem, ki spremlja in je tesno povezan s sistemom krvnega obtoka v našem telesu. Prav tako ima žile, kapilare in limfne vozle (bezgavke). Tekočino, ki vsebuje proteine, poznamo kot limfno tekočino ali limfo in je nasprotno od krvi brezbarvna. Limfne žile se izpraznijo v vene, ki povezujejo limfni in krvno žilni sistem. Pretok limfne tekočine povzroča ritmičen utrip zidov limfnih žil. Pomemben je predvsem pri transportu beljakovin in imunskem sistemu.

Znano je, da zaradi poškodovanega limfnega sistema proteini in tkivna tekočina enostavno ostanejo, kjer so, ujeti med celicami. Posledično otekanje tkiv, ki ga povzroči nabiranje oz. zastajanje limfne tekočine, je poznano kot LIMFEDEM.

Ob postavitvi zgoraj omenjene diagnoze, vam sledi dolgotrajno stanje, pri katerem je potrebno vsaj v določeni meri spremenit življenjske navade. Z uvedbo sprememb boste lahko živeli skoraj običajno, brez prevelikih odrekanj.

PRIMARNI LIMFEDEM

Limfni sistem je lahko okvarjen že ob rojstvu. Ko limfni sistem ne zmore več opravljati svoje naloge, se slej ko prej začne razvijat primarni limfedem.

 

SEKUNDARNI LIMFEDEM

V drugem primeru, ko limfni sistem deluje odlično, vendar se okvari zaradi zunanjega vpliva (poškodba, operacija, obsevanje) to privede do razvoja sekundarnega limfedema.

Pogost vzrok za razvoj sekundarnega limfedema je kirurška odstranitev limfnih vozlov v pazduhi, pri raku dojke.

Odstranitev limfnih vozlov pomeni prekinjen limfni obtok. Ko so zaradi raka dojke odstranjeni limfni vozli v pazduhi, je odtok limfe iz rok prekinjen. Če so odstranjeni limfni vozli iz dimelj, je okvarjen odtok limfe iz noge in genitalij. V nekaterih primerih telo najde način za delno kompenzacijo take okvare. Npr. lahko stimulira obstoječe limfne žile, da povečajo svoje delovanje, ali ustvari povezujoče veje (anastomoze) do drugih limfnih žil ali v kolikor kompenzacija telesa deluje dobro in stopnja stresa, pod katerim je pacientov limfni sistem, ni visoka, se lahko limfedem ne pojavi. Lahko pa se limfedem pojavi kmalu po operaciji ali pa več let po njej.

 

RAZLIČNI STADIJI

Nabiranje tekočine, bogate s proteini, v tkivih povzroči aktivacijo celic, ki proizvajajo nova vezna tkiva, znano kot skleroza.

Procesi, ki se dogajajo v koži in v podkožnem tkivu pri nezdravljenem limfedemu, kažejo znake, podobne kroničnemu vnetju. Čeprav znaki vnetja niso vidni, pa spremenjeno stanje oslabi imunski sistem kože. Z napredovanjem limfedema koža postaja manj odporna na bakterijske okužbe, kot je rdečica (erysipelas) in glivične okužbe. Te infekcije pa povratno vplivajo na limfni sistem in poslabšajo stanje limfedema – nastane začaran krog.

ZDRAVLJENJE

Opisanih mehanizmov ne smemo zanemariti in dovoliti, da se bolezen razvija. Napredovanje bolezenskega stanja je v nasprotnem primeru neizbežno.

Prej kot se prične s primernim terapevtskim programom, večje so vaše možnosti za preprečitev napredovanja bolezni in izboljšanje stanja.

OBRAVNAVA: Kompleksna dekongestivna fizioterapija (KDF):

1.faza – cilj je doseči čim manjše otekanje – zmanjšanje otekline

2.faza – namenjena je vzdrževanju in izboljševanju situacije, tudi obravnavi morebitnih fibroz in skleroz

4 ELEMENTI:

NEGA KOŽE

ROČNA LIMFNA DRENAŽA

KOMPRESIJSKA TERAPIJA

VAJE (TERAPEVTSKE)

 

NEGA KOŽE

Koža je izpostavljena vnetjem in infekcijam. Nega se izvaja dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Izberete lahko izdelek, ki vam ustreza; tudi po posvetu s terapevtom.

ROČNA LIMFNA DRENAŽA

Lahko boste presenečeni, če terapevt začne z obravnavo veliko višje, kot je videti oteklino. Razlog je, ker ima viden limfedem vedno vzrok nekje drugje.

Ročna limfna drenaža lahko spodbudi pretok limfne tekočine iz otečenih predelov v dele limfnega sistema, ki so še aktivni, od tam pa limfa lahko odteka naprej.

 

KOMPRESIJSKA TERAPIJA

Ideja kompresijske terapije je pomagati tkivu tako, da pritisk omogoči od zunaj, kar dovoli tekočinam pretok nazaj v limfne žile in vene. Glede na stadij limfedema so potrebne različne stopnje pritiska.

 

Medicinska kompresijska oblačila pomagajo vzdrževati rezultate, dosežene z zmanjšanjem otekline. Lahko so bolj raztegljiva oziroma elastična kot povoji, kar jih naredi bolj udobne in se jih lažje namesti. Zaradi različnih stopenj limfedema se večinoma izdelujejo po meri. Kompresijska oblačila imajo različno stopnjo pritiska (kompresije), lahko pa so tudi v različnih stilih, nogavice s prsti ali brez, rokavice, narokavniki) in se lahko izberejo glede na posameznikove potrebe.

 

VAJE

Redna vadba pomaga odvajati tekočine iz tkiv (pospešujejo limfno drenažo). Katere vaje so najprimernejše je odvisno od stanja vsakega posameznika. Fizioterapevt tako izdela program vaj, ki je prilagojen le vam.

Izvajajte vaje marljivo in nadaljujte le, če ne čutite bolečine.FIZIO MEDIC CENTER

  • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
  • 031 713 263
  • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

  • vsak dan po dogovoru