BOLEČINA V PETNICI (ali na AHILOVI TETIVI) KOT POSLEDICA PETNEGA TRNA/SPINE/KALCINATA

 

RAZLAGA

Kosti se lahko tako kot druga tkiva do neke mere sama obnavljajo in se skozi čas oblikujejo. Na žalost lahko rast prehaja v nepravilno obliko kosti. Na stopalu se tako lahko pojavi petni trn.

Trn je lahko pri osebi že prisoten, ampak še ta ne povzroča težav. Kadar pritiska na sosednje mehko tkivo (fascio, ligamente, kite) pa lahko povzroča bolečino in nezmožnost normalne hoje ter gibanja – teka in skakanja.

Lahko se pojavi na spodnjem delu stopala/petnice ali nekoliko višje in povzroča težave na ahilovi tetivi – tendinitis.

 

SIMPTOMI

Pojavi se vnetje, katero izzove močno bolečino. Ta je najbolj izrazita zjutraj, ko prvič stopite na nogo. Čez dan se lahko umiri ali še ojača, odvisno od obremenitev.

Bolečine lahko trajajo od nekaj tednov do več let. Operativni posegi pri omenjeni težavi so zelo redki in ne garantirajo popolnega izboljšanja stanja. Prav tako se lahko med samim posegom pojavijo zapleti in možne okužbe.

 

OBRAVNAVA

Pri omenjenih bolečinah se tako v prvi fazi priporoča fizioterapevtska obravnava, katera je neinvazivna in v večini primerov zelo uspešna.

Izbere se lahko več pristopov, odvisno od problematike posameznika in ocene in odločitve terapevta.

Dokazano najuspešnejše so obravnave z UDARNIMI VALOVI.

Gre za pnevmatsko globinsko delovanje na tkivo telesa. Valovi se širijo po tkivu in krušijo trdi izrastek – kalcinat. Na okolno tkivo deluje protivnetno, stimulativno in regeneracijsko. Posledično vpliva na bolečino, katera se lahko občutno zmanjša že po prvi obravnavi.

 

POSTOPEK

Načeloma nam že ime daje občutek, da je obravnava zelo boleča, vendar s pravilno postopno aplikacijo in ustrezno predpripravo tkiva, ta ne povzroča močnejših bolečinskih izbruhov.

Obravnave ne potekajo vsak dan in tudi številčno le nekaj-krat; odvisno seveda od posameznikovega stanja.

Pripravila: Jožica Cajnko, dipl. fiziot. limfterapevtkaFIZIO MEDIC CENTER

  • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
  • 031 713 263
  • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

  • vsak dan po dogovoru