TEK in posledična BOLEČINSKA STANJA v KOLENU

Pritisk, ki se ustvari v kolenu, bi se lahko primerjal s 3x težo človeka ob hoji in 5x ob teku. Zato ni presenetljivo, da je koleno najbolj pogosto poškodovan sklep pri izkušenih in neizkušenih tekačih.

TEKAŠKO KOLENO (patelo-femoralni bolečinski sindrom)

Ko ljudje rečejo, da imajo tekaško koleno, navadno mislijo na patelo-femoralni sindorom. Patela pomeni pogačica, femur je stegnenica. Tako gre za bolečino v področju med pogačico in stegnenico. Bolečina se občuti v področju pogačice, pod ali okrog njenih robov.

Točen vzrok bolečine je včasih težko odkriti. Pogačica lahko nepravilno drsi po sklepnem kanalu stegnenice ali so problem šibke mišice okrog sklepov in povzročajo neprijeten občutek in kasnejšo bolečino.

Bolečina je prisotna ob dolgem sedenju, pokrčenih kolenih, hoji navzgor, po stopnicah navzdol, ob teku…in vseh aktivnostih, kjer se ustvarja pritisk na koleno.

Nepravilnost lahko vodi do zmehčanja hrustanca pogačice ali hondromalacije ter tudi drugih stanj.

 

SINDROM ILIOTIBIALNEGA TRAKTA

Najpogosteje se pojavi pri tekačih ali kolesarjih. Bolečina je locirana na zunanjem delu kolenskega sklepa ali nekoliko višje. Ne povzroča rdečine, otekline ali nestabilnosti kolena. Iliotibialni trakt je dolgo tanko fibrozno tkivo, ki se začne v področju kolka, se nadaljuje na zunanji strani stegna in se konča na zgornjem delu golenice. Ob upogibih kolena ta trakt drsi čez zunanji izbočen del stegnenice. V primerih, ko je prisotna zategnjenost ali preobremenjenost, se ta del vname in povzroča bolečino.

Stanje se poslabša ob hoji po klancu ali stopnicah navzdol.

PATELARNI TENDINITIS

Pogosto imenovan kot skakalno koleno. Bolečina je prisotna v področju pogačice in nekoliko pod robom; področje zgornjega sprednjega dela golenice. Bolečina je lahko komaj občutna ali se ta poveča ob aktivnostih. Lahko je prisotna rdečina, oteklina in toplota.

Gre za kito štiri-glave stegenske mišice (m. quadriceps), katera se pričvrsti na golenico. V kiti se nahaja pogačica, katera drsi ob gibih kolena. Pri tendinitisu je vneto področje od spodnjega roba pogačice do narastišča golenice. Najbolj pogosta je pri tekačih (predvsem pri teku navzdol) ter pri športnikih, kjer je veliko nenadnega ustavljanja in pospeševanja.

 

OSTEOARTRITIS KOLENA

Bolečina, otrdelost in prisotnost otekline kolena so lahko prvi znaki. Raziskovalci ugotavljajo ali je vzrok lahko nepravilnost v teku.

Bolečina se lahko pojavi med ali po teku. Občutek otrdelosti kolena je lahko prisoten ob počepih, hoji po stopnicah ali po dolgotrajnem mirovanju (zjutraj ob vstajanju).

POŠKODBE MENISKUSOV

Meniskusi so oblike črke C. V kolenu sta dva; notranji in zunanji ter ločujeta stegnenico in golenico noge. Zagotavljata gibanje in stabilnost. Lahko se uničita ob poškodbah ali obrabita čez čas, ob večkratnih mini-poškodbah.

V največjem tveganju so tisti, ki tečejo po trdi podlagi, delajo nenadne zasuke ali starejši ljudje.

Ob poškodovanem meniskusu se občuti bolečina, oteklina in otrdelost sklepa. Lahko pride do odtrganja dela meniskusa in stanja, ko gibi v kolenu niso izvedljivi.

 

Tek in prisotna nadraženost kolenskega sklepa lahko izzove bolečino in kasneje tudi poškodbo. Če po nekaj-tedenskem počitku bolečina ne izzveni, je potrebna zdravstvena oskrba. Zdravnik ali tudi fizioterapevt pregleda koleno in priporoča nadaljnjo najbolj primerno obravnavo za rešitev težave, oziroma vzpostavitev ponovne funkcije kolena.

Pripravila: Jožica Cajnko, dipl. fiziot., limfterapevtka

 FIZIO MEDIC CENTER & Fizio-manual

  • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
  • 031713263 (Jožica), 069993526 (Denis)
  • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

  • vsak dan po dogovoru