ELEKTRO IN TERMO TERAPIJE

S posameznimi terapevtskimi aparaturami vplivamo predvsem na zmanjšanje bolečine, vnetja in otekline. Pospeši se prekrvavitev, celjenje ter posledično pridobivanje gibljivosti, mišične moči in normalne funkcije telesa ali dela telesa.

V ambulanti fizioterapije Cajnko se na tem področju izvajajo naslednje terapije:

UZ

LASER

TENS

INTERFERENČNI TOKOVI (IF)

DIADINAMIČNI TOKOVI (DD)

ELEKTROSTIMULACIJA MIŠIC (ES)

BIOPTRON

INFRARDEČA SVETLOBA

TERMO IN KRIO TERAPIJA 

 

ULTRAZVOK (UZ)

Gre za terapevtski ultrazvok, s katerim obravnavamo bolečinska stanja. Pomembna sta dva frekvenčna območja s katerima obravnavamo globino področja dela telesa.

Fiziološko povzroča globinsko mikro-masažo in mehčanje tkiva.

Predvsem se uporablja ob:

VNETJIH

BOLEČINAH

POJAVU SPIN na STOPALU / PETNICI (TRN)

KALCINATIH

OBRAVNAVAH KIT, MIŠIC, BOLEČEGA TKIVA..

 

 

LASER

Snop žarkov določene valovne dolžine učinkuje na tkivo telesa. Celicam doda energijo za njihovo delo in deljenje (ATP)..

Uporablja se ob akutnih stanjih, po poškodbah in operacijah.

Deluje globinsko in predvsem pospešuje celjenje tkiva.

 

 

Glavni učinki ELEKTROTERAPIJE:

  • Zmanjšuje mišično napetost,
  • pospeši celični metabolizem (presnovo),
  • sprosti ožilje in vzdraži periferne živce.
  • Za boljši učinek lahko posamezne tokove kombiniramo z ultrazvokom.

V zasebni fizioterapiji na Ptuju jo izvajam z diadinamskimi, interferenčnimi in TENS tokovi, kombinirano terapijo ter elektrostimulacijo.

 

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)

je učinkovit pri terapiji akutnih in kroničnih bolečinskih stanjih. Aparat TENS oddaja električne impulze različnih oblik in frekvenc. Elektrode se pritrdijo neposredno na boleče mesto ali na najbližji živec. Električni tok prekine prenos bolečinskega signala z mesta bolečine v možgane in/ali stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino.

Diadinamski tokovi vplivajo na bolečino, oteklino, prekrvavitev tkiva. Zvišujejo prag bolečine in blokirajo prevajanje bolečinskih impulzov v možgane. Posebne frekvence tudi zmanjšujejo edem (oteklino) in tonus prečno progastih mišic ter izboljšajo pretok krvi na mestu terapije.

Interferenčni tokovi fiziološko delujejo v smislu zmanjšanja bolečine, pospeševanja metabolizma celic in tkiv, izboljšanja prekrvavitve, zmanjšanja aktivnosti simpatičnega živčevja. Želeni stimulativni učinek dosežemo predvsem v globini tkiva.

Živčno-mišična stimulacija-elektrostimulacija:

  • denerviranih mišic – s pomočjo različnih tokov izzovemo mišično kontrakcijo (aktivnost). Na ta način ponovno povečamo ali vzdržujemo mišično maso in moč ter skrbimo za obnavljanje živcev, ki so bili poškodovani. Tako lahko stimuliramo  prizadete mišice ali skupino mišic.
  • stimulacija za krepitev mišic – s pomočjo el. tokov izvajamo terapije za izboljšanje moči, vzdržljivosti in koordinacije posameznih mišičnih skupin.

BIOPTRON

Oddaja žarek svetlobe, kateri daje učinke na telo ali del telesa. Rahlo tkivo tudi segreje. Uporablja se protibolečinsko, za obnavljanje tkiva, hitrejše celjenje površinskih poškodb, aknam in protistresno, antidepresivno.

Uporabljajo se različne barve leč – barvna terapija.FIZIO MEDIC CENTER

  • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
  • 031 713 263
  • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

  • vsak dan po dogovoru