TRIGGER TOČKE/PROŽILNE TOČKE (“vozli”)

Kaj pravzaprav je trigger točka?

Mišice so zgrajene iz mišičnih vlaken. Ta vlakna se zaradi različnih razlogov lahko zlepijo skupaj in ravno to zlepljenost čutimo kot vozle/zatrdline. Fiziološko je to področje manj prekrvavljeno in kopičijo se odpadni produkti celic.
Občutek je bolečina v primerih, ko je ta zatrdlina aktivna. Bolečina ni nujno, da je na istem mestu, ampak je lahko prenesena, se pravi na drugem mestu kot je pravzaprav izvor bolečine (npr.: lahko boli komolec in je vzrok aktivna točka v mišici ramena).

Vzroki?

So lahko različni:
– preobremenjenost mišice (šport, prisilni položaji)
– poškodba
– nepravilna drža
– stres
– stanja po operacijah..

Posledica?

Predvsem je prisotna bolečina, in sicer na dotik, pritisk, ob gibanju ali v mirovanju. Ni nujno, da je na istem mestu, pač pa drugje, v okolici ali na oddaljenem predelu telesa. Zmanjšana je funkcionalnost mišice, se pravi mišica ne more razviti zadostne moči potrebne za izvedbo giba. Tudi vzdržljivost mišice je zmanjšana.

Kako si lahko pomagamo?

Predel je potrebno predvsem sprostit. Kot pripomoček lahko uporabimo različne masažne valje in trigger žogice.

Za opisano problematiko pa se v največji meri priporoča TERAPIJA trigger točk, katera je nekoliko boleča in jo izvaja za to usposobljen fizioterapevt.
Nujna je še izvedba ustreznih razteznih vaj, katere vam prikaže fizioterapevt in vas nauči pravilne izvedbe.

Opisano problematiko rešujemo v Zasebni fizioterapiji Cajnko na Ptuju. Pregled stanja in posvet je trenutno brezplačen.FIZIO MEDIC CENTER

  • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
  • 031 713 263
  • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

  • vsak dan po dogovoru