KALCINACIJE – V KITAH mišic, v posameznih PODROČJIH HRBTENICE, OKROG SKLEPOV ali NA PETNICAH

Gre za kopičenje kalcinatov izven kostnih struktur telesa. Zelo pogost je pojav kalcinata v področju kite mišice supraspinatus, katera se narašča na nadlaht in takrat je močna bolečina prisotna v področju ramena ali se ta širi v komolec, zapestje kot prenesena bolečina.

Večkrat zasledimo diagnozo spina calcanei, kar prav tako označuje prisotnost kalcinata, in sicer v področju petnice stopala. Bolečina se v tem primeru pojavi ob draženju mehkega tkiva katero pokriva petnico in se razteza do prstov stopala (plantarna fascia).

Kadar se zaradi vnetja mehkih struktur okrog kalcinata pojavi močna bolečina, ta praktično omejuje normalno gibanje človeka. 

Točen vzrok nastanka kalcinatov še vedno ni znan. Predvidevajo, da gre za nalaganje na tistih področjih, kateri so prekomerno obremenjeni. Lahko so vzrok tudi poškodbe iz preteklosti, prekomerna teža.. Največkrat se pojavijo pri ženskah, po 40 letu.

Strokovnjaki predvidevajo, da gre za nalaganje kalcinatov v obkostne strukture, ker telo nezadostno vgrajuje kalcij v kosti telesa. Ob vgradnji le-tega je potrebna zadostna količina magnezija, zato ob vnosih kalcija poskrbite za pravo razmerje magnezija (2:1). Velikokrat je pojav kalcinata povezan z drugimi težavami telesa: artritis, osteoartritis, osteoporoza..

Kako si lahko pomagate?

Na začetku ob pojavu bolečine obiščete zdravnika. Ob pregledu vas največkrat napoti na slikanje in vam v primeru nevzdržne bolečine predpiše protivnetna zdravila.

Temu sledi protibolečinska in protivnetna fizioterapevtska obravnava.

Najprej vam naredimo pregled, svetujemo glede ustreznih vaj, katere morate izvajati redno in kontrolirano.

Sledijo protibolečinske obravnave (UZ, LASER, DD-tokovi..), protivnetno tudi obravnava s TECARJEM in manualne tehnike glede na problematiko.

Najbolj učinkovita in z dokazi podprta je terapija z UDARNIMI VALOVI (SHOCK WAVE – ESWT). Katera se izvede 1-2x na teden, s 3-6 ponovitvami  (odvisno od obsežnosti problematike)

Na koncu dobite tudi navodila za pravilno ravnanje doma.

Pripravila: dipl. fiziot. limfterapevtka Jožica CajnkoFIZIO MEDIC CENTER & Fizio-manual

  • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
  • 031713263 (Jožica), 069993526 (Denis)
  • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

  • vsak dan po dogovoru