ARTRITIS

Je stanje, ki opisuje vnetje posameznih sklepov telesa in je lahko pridružen pri več kot 100 znanih bolezenskih stanjih.

Večina stanj se uvršča v eno od dveh kategorij:

– degenerativni artritis, kot je OSTEOARTRITIS

 

 

– vnetni artritis, kot je REVMATOIDNI artritis

 

Najbolj pogosti simptomi so:

bolečina, okorelost in oteklina sklepov.

 

Pri mnogih drugih bolezenskih stanjih se pokažejo simptomi podobni tistim ob degenerativnem artritisu in nekatera stanja lahko celo vodijo do razvoja le-tega.

 

DEGENERATIVNI ARTRITIS

Termin se označuje tudi kot osteoartritis in pomeni kronično nepravilnost, poškodbo hrustanca in mehkega tkiva okrog sklepa. Je najbolj pogost tip artritisa in prizadene skoraj vse ljudi do 80 leta starosti. Pri mlajših se lahko razvije kot posledica poškodbe.

 

OSTEOARTRITIS

Pogosto označujemo tudi kot bolezen staranja in je rezultat splošne rabe, preobremenitve določenih sklepov, posledica debelosti ali tudi obremenitvenih športov. Posledično prihaja do poškodb hrustanca, neravne površine, kar ob drsenju sklepa povzroča trenje sklepnih površin in posledično bolečino.

 

ZNAKI:

  • Bolečina, oteklina in okorelost, predvsem zjutraj in poslabšanje v obdobju neaktivnosti;
  • Z začetkom aktivnosti se stanje nekoliko omili;
  • Bolečina se najpogosteje pojavi v enem ali več sklepih in je pogostejša v sklepih kateri nosijo težo telesa (kolk, koleno, stopalo);
  • Simptomi se lahko pojavijo tudi v prstih in na predelih hrbtenice – predvsem vratni in ledveni del.

 

Z napredovanjem bolezni se lahko začneta kost in hrustanec spreminjat do te mere, da omejujeta sklepno drsenje, kar posledično privede do še hujše bolečine in izgubo mobilnosti / gibljivosti sklepov.

 

ZDRAVLJENJE

Zgodnja terapevtska obravnava je zato zelo pomembna za omejitev napredovanja bolezni. Zdravljenje navadno vključuje kombinacijo fizioterapevtske obravnave in protivnetnih zdravil ali tudi injekcij za zmanjšanje bolečine, izboljšanje mobilnosti in fleksibilnosti. V zadnji fazi je možnost še vključitve operativnega zdravljenja.

 

 

Video: https://www.arthritis-health.com/video/osteoarthritis-video

 FIZIO MEDIC CENTER & Fizio-manual

  • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
  • 031713263 (Jožica), 069993526 (Denis)
  • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

  • vsak dan po dogovoru