OBRABA SKLEPA – ARTROZA

ARTROZA IN BOLEČINE V PODROČJU SKLEPOV TELESA

PRVI SIMPTOMI:

Za veliko ljudi se problem začne že zjutraj, takoj po vstajanju iz postelje. Gibi so težko izvedljivi, čuti pa se tudi pokanje, krepitacije in bolečina. Področje prizadetega sklepa je lahko tudi otečeno. V takih primerih se priporoča pregled pri zdravniku, kateri določi nadaljnje postopke preiskav in terapije.

ZAKAJ GRE?

Pri artrozi gre enostavno povedano za obrabo sklepa. Hrustanec kateri pokriva sklepne površine se stanjša (obstajajo različne stopnje) tudi do kosti in izgubi se gladko drsenje površin. Stanje povzroča močno bolečino, lahko se vname in v tem primeru govorimo o OSTEOARTRITISU.

Je ena od najbolj razširjenih bolezni v svetu. V zrelih letih se število obolelih povečuje.

 

VZROK:

Različni faktorji vplivajo na razvoj bolezni. Veliko vlogo ima genetika, predvsem na pojav artroze v rokah. Večjo nevernost za kasnejši razvoj artroze predstavljajo poškodbe, težko fizično delo, debelost (teža) in športne poškodbe.

Teža telesa vpliva na povečan pritisk na sklepe, kar seveda negativno vpliva na njihovo gibanje.

 

PRIPOROČILA:

Zmerna aktivnost se priporoča pri ljudeh z obrabami, simptomi bolečin se zmanjšajo. Vendar pa je v obdobju vnetja in močne bolečine potrebno nekaj dni mirovat, kasneje pa postopoma začet z aktivnostjo.

Preventivno je pozornost potrebno usmerit v naše vsakodnevno gibanje in delovanje, neravnovesje in pretiranost pri kateri koli aktivnosti ni priporočljivo in poveča tveganje za razvoj artritisa. Negativno prispeva že način nošenja vrečk iz trgovin, prav tako pa tudi visoke petek pri ženskah katere porušijo celotno ravnovesno držo telesa. Zato se te priporočajo ob posebnih priložnostih.

Omenit je potrebno še način spanja in sedenja. Podloga v postelji se priporoča srednje trdote in elastična. Če se še po enem mesecu spanja počutite napeti in se vstajate z bolečino, je potrebno poskusit z drugačno trdoto. Za vzglavnik se priporočajo ortopedski, nikakor visoki, saj prekomerno vplivajo na ukrivljenost vratne hrbtenice. Hrbtenica je med spanjem v stabilnem nevtralnem položaju. Med sedenjem je pomemben naslon stola. Če se pojavi bolečina v križu, lahko uporabite blazino za križni predel. Ta je zmerne debeline, da zapolni prostor med ukrivljenostjo ledvenega predela in naslonom.

 

ZDRAVLJENJE

Kljub razvoju sodobne medičine, še vedno na trgu ni zdravila, kateri bi obnavljal hrustanec. Obstajajo dodatki in zdravila, katera le lajšajo bolečine. Pri mlajši populaciji in pri športnih poškodbah so možnosti še v trombocitni plazmi in drugih dodatkih katere aplicirajo v sklep na mesto poškodbe. Raziskave se odvijajo tudi na področju matičnih celic, kar je zelo vzpodbudno.

Torej postopek, kateri sledi ob pojavu bolečine v sklepih je najprej obisk zdravnika, ta vas glede na pregled pošlje na nadaljnje preiskave. V primeru, da te pokažejo obrabo hrustanca, imate možnost protivnetnih in protibolečinskih zdravil, po priporočilu zdravnika aplikacijo blokade, operacijo ali fizikalno terapijo – se pravi fizioterapijo.

Kateri način zdravljenja boste izbrali je odvisno od stopnje napredovanja bolezni. Razlike med pacienti se pojavljajo, ker je pri obrabah ob različnih stopnjah pri različnih ljudeh različno zaznavanje bolečin. Nekatere imajo rahlo obrabo in že čutijo bolečino, medtem ko drugi z hudo stopnjo, le občasno tožijo o komaj zaznavni bolečini. Pomembno je tudi kako samo stanje vpliva na vašo kvaliteto življenja.

Iz fizioterapevtskega vidika, vam lahko svetujem, da lahko že majhna fizična aktivnost občutno pripomore k zmanjšanju simptomov. Pojavijo se lahko izbruhi bolečin in vnetij sklepov, katere pa uspešno lajšamo s protivnetnimi in protibolečinskimi terapijami, brez negativnih in neželenih stranskih učinkov. Pomembna so tudi navodila o pravilnem ravnanju in gibanju ob spopadanju s simptomi in aktivnem življenju.

 

Jožica Cajnko, dipl. fiziot., limfterapevtkaFIZIO MEDIC CENTER

  • Mežanova ulica 2 A, 2250 PTUJ
  • 031 713 263
  • fth.cajnko@gmail.com

Delovni čas

  • vsak dan po dogovoru